uitstelgedrag
mentormax.nl persoonlijke coaching
Max Ohlenschlager

Het tegengif voor uitstelgedrag

Share on facebook
deel
Share on twitter
tweet
Share on linkedin
deel
Share on whatsapp
stuur door

Uitstelgedrag, we hebben er allemaal last van. Moet je nog een afspraak maken bij de tandarts? Hoe lang heb je die vriend al niet gesproken? Heb je plannen om het huis aan te pakken? Maar komt het er gewoon niet van? Tijd voor het tegengif voor uitstelgedrag.

In dit artikel:

Van uitstel komt afstel...

Uitstelgedrag kent meerdere oorzaken. Er kan sprake zijn van: 

 • Perfectionisme: Wanneer je nooit tevreden bent, dan blijf je het maar vooruitschuiven.
 • Luiheid: Je hebt er gewoon geen zin in. Je komt pas in actie als het echt moet.
 • Faalangst: Je wil niet ergens aan beginnen omdat je bang bent dat je het niet kunt.
 • Werkstress: Je hebt het simpelweg te druk om eraan te beginnen of om het af te maken
 • Onduidelijkheid: Je hebt nog niet alle informatie om verder te kunnen.

Je kunt je voorstellen dat al deze taken en zaken die je uitstelt zich opstapelen in je hoofd. Hoe voller het hoofd des te meer stress dit geeft en dit put je op een gegeven moment uit. 

Sommige zaken ga je niet meer oppakken. Het is niet meer te overzien. We kennen niet voor niets het gezegde: van uitstel komt afstel.

Land van ooit

En wat dacht je van je dromen, je ambities en wensen op je bucket list? Hoe lang loop je al met het idee om een bepaalde reis te ondernemen, om te verhuizen, iets te kopen of juist ergens afscheid van te nemen? De kans is groot dat je deze ongrijpbare dingen ook in je hoofd bewaart. Hoe pak je uitstelgedrag aan? 

Het is in feite super simpel. Het komt allemaal neer op actie. Je moet het gewoon doen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is de kunst dat je weet wát je moet doen. En je weet het, een goed begin is het halve werk. 

Elke reis begint met een eerste stap

De meeste zaken die we uitstellen hebben 1 ding gemeen: Het is meestal niet een simpele handeling, want anders had je het allang gedaan. Wat we uitstellen bestaat vaak uit meerdere acties. Je weet dat er veel bij komt kijken en dat werkt soms verlammend. 

We dénken we dat het een taak is. Sterker nog, kijk maar eens naar je to do lijst. Het zijn allemaal taken van 1 of meerdere woorden. Maar als een taak uit meerdere acties bestaat dan noemen we dat een project. 

En dit is de reden waarom je er niet aan begint: 

Je kunt een project namelijk niet doen, je kunt alleen acties doen. 

Als je iets in beweging wilt krijgen, dan is het volgende super belangrijk: denk bij al je projecten in eerstvolgende acties.  

Je kunt niet winnen zonder te beginnen

En dit is het rare. Vaak zijn deze eerste acties niet meer dan een belletje, een mailtje of het sturen van een vergaderverzoek. Hoe vaak ik tijdens een training wel niet heb gehoord: ‘ik moet gewoon even een afspraak inplannen’. Meer is het niet. 

Wat ik ook vaak hoor is dat mensen er gewoon eens even de tijd voor moeten nemen om eens na te denken. In dat geval is de eerstvolgende actie: tijd blokken in je agenda. Hieronder een paar voorbeelden van taken en projecten die je kunt omzetten naar acties.

 • Brainstorm met persoon A > 1ste actie: Persoon A bellen voor afspraak
 • Tandarts > 1ste actie: Tandarts bellen voor afspraak
 • Verbouwing keuken > 1ste actie: Tijd vrijmaken voor bezoek aan keukenwinkel
 • Analyseren database > 1ste actie: Collega mailen voor bestand database
 • Laptop verkopen > 1ste actie: Foto’s maken van laptop
 • APK > 1ste actie: Garage Jansen bellen voor keuring

Het tegengif voor uitstelgedrag

Kortom, het is belangrijk om het overzicht te behouden, maar waak ervoor dat je niet denkt in projecten maar in acties. Hou je hoofd zo leeg mogelijk en gebruik een actielijst waar je projecten kunt opsplitsen in acties. Kun je het project niet helemaal overzien? 

Je kunt dan ook eerst  om het project letterlijk in kaart te brengen. Samengevat, er zijn meerdere redenen. Focus op de eerste concrete handeling die je kunt zetten om de boel in beweging te krijgen.

Over de schrijver

Max Ohlenschlager

Ik verzorg time management training en persoonlijke coaching. Hierdoor heb je minder aan je hoofd en meer overzicht, kun je realistischer plannen en beter prioriteiten stellen. Mijn aanpak is praktisch. Alle tips, tools en technieken kun je direct toepassen in de praktijk, waardoor je meer voldoening uit je werkdag haalt. 

groepscoaching focus first
nieuw!

Stok achter de deur nodig?

Ken je FOCUS FIRST al? Dit is wekelijkse online groepscoaching. Hier krijg je antwoord op al je problemen met overzicht krijgen, nee zeggen, realistisch plannen en prioriteiten stellen.