assertiever worden door nee te zeggen
mentormax.nl persoonlijke coaching
Max Ohlenschlager

Assertiever worden
door nee te zeggen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

In dit artikel:

Stel je voor: het is het begin van je werkdag. Je hebt net ingelogd en je ziet weer een waterval aan e-mails. Je gaat gelijk aan de slag met de mails die je meteen kunt verwerken. Het geeft je een goed gevoel want je bent lekker bezig. Dan gaat de telefoon. Of je even iets wilt uitzoeken voor een collega. Je hebt hier eigenlijk geen tijd voor, maar je wilt ook weer niet moeilijk doen. Zoveel werk is het ook weer niet, toch? 

Geen tijd voor assertiviteit

Voordat je er mee aan de slag gaat, zie je dat er alweer een paar nieuwe mailtjes binnen zijn gekomen. Mailtjes van andere collega’s die óók iets van je willen. Het zijn op zich geen grote klussen, maar het stapelt wel allemaal op. En is het eigenlijk allemaal wel mijn pakkie anTussen alle bedrijven door werp je nog een blik op je to-do lijstje. Je schrikt, want hier staan ook taken op die je al een tijdje wilt afvinken.

En zo gaat het de hele werkdag door, elke werkdag. Er blijft werk binnenstromen. Je to-do lijstje wordt alleen maar langer. Het is als drinken uit een brandslang. Herkenbaar? Hoe stop je dit?! Het is van belang dat je de toestroom van werk beperkt. Door vaker nee te zeggen ga je een stuk assertiever worden. 

Nee zeggen is lastig

Nee zeggen, het lijkt zo makkelijk. Toch durven veel mensen dit niet. Hiervoor zijn meerdere redenen:

 • Je bent bang voor de reactie van de ander.
  Misschien gaat die persoon wel vervelend reageren en daar heb jij helemaal geen zin in.
 • Je weet niet precies hoe je het moet zeggen.
  De kans is groot dat je woorden gebruikt als eigenlijk, in principe, toch, op zich, misschien.
  Hiermee zwak je je boodschap af. Als je twijfelt hoe je nee moet zeggen, dan komt de boodschap minder sterk over.
 • Je zegt het juist te direct.
  Je bent super duidelijk, maar dat valt niet altijd in goede aarde. Als je de persoon meteen afkapt met:”Nee, dat ga ik niet doen”, dan is de kans aanwezig dat de ander zich niet gehoord én niet geholpen voelt

Zo zeg je nee

Het is van belang dat je iemands verzoek eerst even ontvangt en er dan stil bij staat. Deze persoon komt niet voor niets bij jou. Dus, luister eerst even naar zijn verhaal. Vervolgens weiger je het verzoek. Ga daarbij niet iemand beschuldigen door te zeggen: “Dat had je maar eerder moeten vragen.” Het is van belang dat je het bij jezelf houdt. Daarom zeg je je boodschap in de ik-vorm.

Bijvoorbeeld:

 • Ik heb daar nu geen tijd voor.
 • Ik ben nu bezig met iets dat prioriteit heeft
 • Ik ga dat niet voor je doen

Nu denk je misschien:“Ja, maar als ik me eerst ga verdiepen en vervolgens nee zeg, dan geef ik valse hoop!” Ik ben ervan overtuigd dat je geen valse hoop geeft. Je hebt serieus aandacht geschonken aan iemands probleem of verzoek. Dit laat zien dat  je geen hork bent die botweg iemand weg wuift. Wanneer je contact met de ander hebt gemaakt kun je daarna contact maken met jezelf. Je gebruikt hierbij een ik-boodschap en je weigert het verzoek.

Maak eerst contact met de ander en daarna contact met je zelf

Wanneer het voor de andere persoon niet helder is of hij / zij komt met een ja maarrrr…dan herhaal je de stappen opnieuw. Zorg ervoor dat je niet telkens met nieuwe argumenten komt, want dan wordt een discussie die jullie allebei willen winnen. 

Kortom, assertiever worden door nee te zeggen

Nog even de belangrijkste tips op een rij

 • Toon begrip voor iemands probleem of verzoek
 • Praat in de ik-vorm, hou het bij jezelf
 • Zeg kort en bondig nee

Door vaker nee te zeggen geef je duidelijk aan wat je wel en niet kunt betekenen voor de ander. Hierdoor kun je je focussen op waar je mee bezig was.

Assertiever worden is niet gemakkelijk, maar het levert je wel meer rust op en het maakt je een stuk productiever. 

Over de schrijver

Max Ohlenschlager

Ik train teams en coach individuen in time management. Hierdoor heb je minder aan je hoofd en meer overzicht, kun je realistischer plannen en beter prioriteiten stellen, waardoor je meer voldoening uit je werkdag haalt.

groepscoaching focus first
nieuw!

Stok achter de deur nodig?

Ken je FOCUS FIRST al? Dit is wekelijkse online groepscoaching. Hier krijg je antwoord op al je problemen met overzicht krijgen, nee zeggen, realistisch plannen en prioriteiten stellen.