

Mentor Max » Assertiever worden door nee te zeggen
Assertiever worden door nee te zeggen, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is wel nodig. Er komt dagelijks veel op je af, mailtjes, appjes, telefoontjes en ad hoc verzoeken van collega’s aan je bureau. Vaak komt een verzoek je niet goed uit, want je was net lekker met iets bezig.
In dit artikel krijg je een praktische gesprekstechniek om nee te zeggen zonder de ander voor het hoofd te stoten.
Stel je voor: het is het begin van je werkdag. Je hebt net ingelogd en je ziet weer een waterval aan e-mails. Je gaat gelijk aan de slag met de mails die je meteen kunt verwerken. Het geeft je een goed gevoel want je bent lekker bezig.
Dan gaat de telefoon. Of je even iets wilt uitzoeken voor een collega. Je hebt hier eigenlijk geen tijd voor, maar je wilt ook weer niet moeilijk doen. Zoveel werk is het ook weer niet, toch?
Voordat je er mee aan de slag gaat, zie je dat er alweer een paar nieuwe mailtjes binnen zijn gekomen. Mailtjes van andere collega’s die óók iets van je willen. Het zijn op zich geen grote klussen, maar het stapelt wel allemaal op.
En is het eigenlijk allemaal wel mijn pakkie an? Tussen alle bedrijven door werp je nog een blik op je to-do lijstje. Je schrikt, want hier staan ook taken op die je al een tijdje wilt afvinken.
En zo gaat het de hele werkdag door, elke werkdag. Er blijft werk binnenstromen. Je to-do lijstje wordt alleen maar langer. Het is als drinken uit een brandslang.
Herkenbaar? Hoe stop je dit?! Het is van belang dat je de toestroom van werk beperkt. Door vaker nee te zeggen ga je een stuk assertiever worden.
Nee zeggen, het lijkt zo makkelijk. Toch durven veel mensen dit niet. Hiervoor zijn meerdere redenen:
Het is van belang dat je iemands verzoek eerst even ontvangt en er dan stil bij staat. Deze persoon komt niet voor niets bij jou. Dus, luister eerst even naar zijn verhaal. Vervolgens weiger je het verzoek.
Ga daarbij niet iemand beschuldigen door te zeggen: “Dat had je maar eerder moeten vragen.” Het is van belang dat je het bij jezelf houdt. Daarom zeg je je boodschap in de ik-vorm.
Bijvoorbeeld:
Nu denk je misschien:“Ja, maar als ik me eerst ga verdiepen en vervolgens nee zeg, dan geef ik valse hoop!” Ik ben ervan overtuigd dat je geen valse hoop geeft. Je hebt serieus aandacht geschonken aan iemands probleem of verzoek.
Dit laat zien dat je geen hork bent die botweg iemand weg wuift. Wanneer je contact met de ander hebt gemaakt kun je daarna contact maken met jezelf. Je gebruikt hierbij een ik-boodschap en je weigert het verzoek.
Maak eerst contact met de ander en daarna contact met je zelf
Wanneer het voor de andere persoon niet helder is of hij / zij komt met een ja maarrrr…dan herhaal je de stappen opnieuw. Zorg ervoor dat je niet telkens met nieuwe argumenten komt, want dan wordt een discussie die jullie allebei willen winnen.
Nog even de belangrijkste tips op een rij
Door vaker nee te zeggen geef je duidelijk aan wat je wel en niet kunt betekenen voor de ander. Hierdoor kun je je focussen op waar je mee bezig was.
Assertiever worden door nee te zeggen is niet gemakkelijk, maar het levert je wel meer rust op en het maakt je een stuk productiever.
Over de schrijver
Ik verzorg time management training en persoonlijke coaching. Hierdoor heb je minder aan je hoofd en meer overzicht, kun je realistischer plannen en beter prioriteiten stellen.
Mijn aanpak is praktisch. Alle tips, tools en technieken kun je direct toepassen in de praktijk, waardoor je meer voldoening uit je werkdag haalt.
Aanbod in training & coaching
Wekelijks deel ik inspiratie over hoe je je werk slimmer kunt organiseren.
Ruim 300 anderen gingen je voor. Meld je hieronder aan (geen spam, wel waardevolle inhoud)
Productieve groet, Max