Concentratiemuziek – verbeter je focus en aandacht
Focus
Max Ohlenschlager
Focus
02/01/2021
4 min
0

Concentratiemuziek - verbeter je focus en aandacht

02/01/2021
4 min
0

Vind je het lastig om je te concentreren op het werk of tijdens het studeren? Ben je snel afgeleid door diverse geluiden om je heen? Wil je sneller in een flow komen? Concentratie muziek kan voor jou de oplossing bieden. Maar ja, wat moet je dan opzetten? In dit artikel vertel ik over diverse vormen van concentratie muziek.

Wat is goede concentratiemuziek?

Heeft muziek invloed op je concentratie? Nou en of! Maar ja, welke muziek is het meest geschikt tijdens het uitvoeren van een taak? Dat hangt een beetje van de taak af. Is het een taak waarvoor je ook echt je concentratie nodig hebt? Het beste is dan muziek waarbij niet gezongen wordt, want dan bestaat het risico dat je gaat meezingen. Wat is goede concentratie muziek? Dat is muziek (of geluiden) die niet teveel van je aandacht vraagt. Om eerlijk te zijn, als ik simpele taken te doen heb, dan maakt het voor mij niet echt uit wat ik op zet. Sterker nog, soms heb ik echt van die oersaaie taken te doen en dan wil ik nog wel eens keiharde metal of drum & bass op zetten. Gaan met die banaan.

Radio op de werkvloer?

Er zijn nog genoeg kantoortuinen waar er een radio aanstaat. Leuk voor de sfeer, maar killing voor de concentratie. Het zijn alleen maar extra geluiden náást de geluiden van je collega’s, de printer en het koffieapparaat. Daarnaast is het bijna onmogelijk om met 1 zender iedereen tevreden te stellen. Wat je helemaal niet wil is dat je je gaat ergeren aan de muziek die op staat. Mijn advies: radio weg uit de kantoortuin.

Focus aan? Koptelefoon op

Last van omgevingsgeluiden? Zet dan een koptelefoon op. Dit kunnen de standaard oortjes zijn die bij je smartphone worden geleverd. Wat nog beter werkt zijn koptelefoons die je oren geheel bedekken. Het állerbeste zijn noise cancelling koptelefoons. Noise cancelling is een techniek die omgevingsgeluiden wegfiltert. Het gekwebbel van je collega’s verstomt en je hoort geen vervelende achtergrondgeluiden meer. Het dragen van koptelefoons biedt nog een extra voordeel: je collega’s zien dat je bezig bent. Het is als het ware je ‘niet storen bordje’. Bij Blendle hebben ze de koptelefoonregel. Als iemand een koptelefoon op heeft, dan stoor je die persoon niet.

concentratiemuziek-kantoortuin

Headsets in de kantoortuin

Muziek leidt toch alleen maar af?

Ik kan hier heel kort over zijn. Er is wat onderzoek gedaan naar het effect van muziek op concentratie, maar weet je, iedereen is toch verschillend. Wat is nou de beste muziek om te studeren? Hieronder zie je diverse afspeellijsten. Probeer ze eens uit en kijk wat jou het meest  aanspreekt.

Concentratie muziek piano

Ben je een liefhebber van Bach of Mozart? Het schijnt dat barok muziek goed voor de concentratie is, want het is instrumentaal. Is klassieke muziek te zwaar voor je, maar kan je wel genieten van pianogepingel? Check dan mijn favoriete focus muziek playlist op Spotify, Maximum Concentration. Sta je voor de klas? Ik weet uit ervaring dat deze klassieke muziek afspeellijst ook goed werkt als concentratie muziek in de klas.

Natuurgeluiden

Moet het per se muziek zijn? Welnee, het mogen ook concentratiegeluiden zijn. Wat dacht je van geluiden uit de natuur? Misschien vind je het heerlijk om naar rustgevende geluiden uit de Amazone te luisteren of naar een kabbelend riviertje. Er zijn zelfs afspeellijsten van stormen, krekels, vogels en het gezang van walvissen.

Muziek concentratie: Binaural beats

Het kan zijn dat je liever geen muziek op wilt zetten en dat je al helemaal niet zit te wachten op het geluid van tjilpende vogels. De afgelopen jaren zijn binaural beats steeds populairder geworden. De term binaural beats is een beetje misleidend, want er zijn geen beats te horen. Het zijn speciale geluiden die ervoor zorgen dat je je beter kunt concentreren.

Wikipedia zegt hierover dat Binaural beats een technologie is die twee verschillende tonen genereert, een toon voor het linkeroor en een andere toon voor het rechteroor. Het kleine verschil tussen de twee tonen zorgt ervoor dat het brein een derde toon genereert als een zweving van de twee verschillende (maar op elkaar gelijkende) tonen in het linker- en rechteroor. Deze derde toon wordt de binaural beat genoemd. Je hebt binaural beats met verschillende frequenties en dus ook verschillende gemoedstoestanden.

  • Delta: 0 – 4 hertz – diepe slaap, helend
  • Thèta: 4 – 8 hertz – meditatie, diepe ontspanning
  • Alfa: 8 – 14 hertz – stressverlagend, beter leren
  • Bèta: 14 – 30 hertz – focus
  • Gamma: 30 – 100 hertz – waakzaam, hoog bewustzijn, geheugen

Belangrijk om te vermelden is dat het effect niet optreedt als de muziek via een luidspreker wordt afgespeeld. Het is echt de bedoeling dat je hierbij een koptelefoon opzet. Ik ga hier zelf heel goed op, maar het is niet voor iedereen geschikt Een goede vriend van me heeft ADHD en die werd er bloedagressief van 😉

Meditatie muziek

Misschien zijn Binaural beats niet helemaal je ding, maar vind je die zweverige geluiden wel prettig. Dan zou je ook eens meditatiemuziek of yogamuziek kunnen proberen. Dit zijn new age achtige geluiden die met een synthesizer worden gemaakt.

White noise

Ok en dan nu misschien de meest aparte in het rijtje van concentratie muziek: white noise. Het is helemaal geen muziek, het is achtergrondgeluid, meestal geluiden van elektrische apparaten zoals computers, stofzuigers of wasdrogers. Het schijnt ook goed te helpen voor mensen (met name baby’s) om in slaap te vallen. Daarnaast kunnen mensen met tinnitus (chronische piep in hun oren) er baat bij hebben.

Geen Spotify? Geen probleem!

Maar wat moet je nou opzetten als je niet over Spotify beschikt? Ter info, Spotify werkt op abonnementsbasis, maar er is ook een gratis versie. Het enige nadeel hiervan is dat er tussendoor reclame wordt afgespeeld. Dat is natuurlijk niet ideaal als jij mega gefocussed aan een taak bezig bent en je in eens bruut wordt verstoord door een reclame blok. Gelukkig zijn er ook nog alternatieven. Je kunt uiteraard MP3’s kopen in bijvoorbeeld de iTunes store, maar er is nog iets veel simpelers: YouTube. De verschillende soorten concentratiemuziek om je ideaal te kunnen focussen staan ook gewoon op YouTube. Binaural beats, natuurgeluiden, relaxte pianogeluiden…het staat er allemaal op.

Concentratiemuziek gezocht? Keuze genoeg

Zo zie je maar, er is genoeg muziek om geconcentreerd te werken. In dit artikel heb ik je de voordelen verteld van het luisteren naar concentratie muziek tijdens het uitvoeren van een moeilijke taak. Spotify en YouTube staan vol met verschillende afspeellijsten die jouw concentratie en focus verbeteren. Er zit vast wel iets voor jou bij. Ik ben benieuwd, welke muziek vind jij het prettigst om naar te luisteren als je je wilt concentreren? Laat het hieronder weten in de comments. Thnx!

Reacties
Categorieën