6 Tips voor concentratie in de kantoortuin

Concentreren in kantoortuin? Werk je in een kantoortuin, ook wel bekend als een open office? Dan word je waarschijnlijk gek van alle geluiden om je heen. In dit blog geef ik je 6 kantoortuin tips.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Wanneer spreek je van kantoortuin?

De kantoortuin is in de jaren 60 bedacht in Duitsland. Het was de bedoeling om de communicatie makkelijker en laagdrempeliger te maken tussen collega’s. Als je iemand wilt spreken, dan hoef je niet meer op te staan en naar een ander kantoor te lopen. Die persoon zit nu waarschijnlijk op een paar meter van je vandaan. Dus we kunnen gelijk met deze persoon praten.

Het nadeel is natuurlijk dat er nog andere collega’s in de ruimte zitten. En die zitten echt niet te wachten op jullie gesprek. Sterker nog, collega’s ergeren zich dood aan al die omgevingsgeluiden.

Kantoortuin productiviteit, het lijkt een contradictio in terminis. Maar er is hoop. Hierbij 6 overlevingstips voor de kantoorjungle.

Tip 1: Muziek

Collega’s die hardop praten, die keihard op hun toetsenbord zitten te rammen, de airco en de printer. Er is veel omgevingsgeluid die je kunnen afleiden. De een is hier gevoeliger voor dan de ander. Kun je niet in een andere ruimte terecht en moet je op je plek in de kantoortuin blijven zitten? Het kan dan raadzaam zijn om een muziekje op te zetten. Hiermee bedoel ik niet dat je Radio 538 aanzet en dat je collega’s hier van kunnen meegenieten. Zet een koptelefoon op en geniet in stilte. Een koptelefoon biedt meerdere voordelen.

  • Muziek bevordert de productiviteit
  • Je sluit je af van omgevingsgeluiden
  • Collega’s zien dat je bezig bent en zullen je minder snel storen. Dat scheelt weer ‘nee zeggen‘.

Bach of Bieber

Het werkt het best als je van tevoren meldt dat je je even wilt concentreren. Let daar wel bij welke muziek je op zet. Wil je wat meters maken en wil je even knallen? Zet dan je favoriete artiest op. Wil je je echt even concentreren? Dan kun je het best instrumentele muziek op zetten. Techno is ook instrumenteel, maar iets te heftig. Perfect om meters te maken, maar als je je wilt concentreren zet dan rustige muziek op.

Op Spotify heb je een goede afspeellijsten voor een optimale concentratie. Mijn favoriete playlist is Maximum Concentration. Owja, het is belangrijk dat je niet de hele week die doppen in hebt. Collega’s kunnen gaan denken dat er iets mis met je is.

Liever geen muziek? 

Probeer eens een noise cancelling koptelefoon. Deze ‘stilte koptelefoon’ filtert de omgevingsgeluiden weg. Ideaal voor in de kantoortuin, of voor in het vliegtuig.

Tip 2: Thuiswerken

Het beste alternatief voor kantoortuinen? Sommige professionals verzetten bergen werk wanneer ze thuis werken. Waarom? Je wordt niet gestoord. Bij sommige bedrijven wordt thuiswerken niet gestimuleerd. Dat wil niet zeggen dat het niet mag. Thuiswerken moet wel bij je passen. Het is niet de bedoeling dat je huishoudelijke klusjes of aanwezige gezinsleden je van het werk houden. 

Het werkt natuurlijk niet als je een deadline hebt en dat jij wasjes gaat draaien. Kun jij je thuis veel beter concentreren dan op het werk? Bewaar de concentratie klussen dan lekker voor dat dagje thuiswerken.

Tip 3: Kies het beste tijdstip

Wanneer is het het rustigst op je werk? Meestal is dat op woensdag en vrijdag. Plan de klussen waar je echt je concentratie voor nodig hebt dan op die momenten. Hou hierbij ook rekening met de uren wanneer jij het meest productief en creatief bent. Met andere woorden, wat zijn jouw gouden uren, jouw prime time? Ben je een ochtendmens? Zorg voor een goede dagindeling en plan die klus dan in om 9.00 uur (en niet om 15.00 uur!).

Tip 4: Kies de beste plek

Zijn er nog andere plekken waar je je even terug kan trekken? Denk aan een spreekkamer, een stilte kamer of een vergaderzaaltje. Zet in je agenda dat je ergens anders aan het werk bent en dat je niet gestoord wilt worden.

Tip 5: Alternatieve plek

Kun je niet thuis werken en zijn er geen andere plekken? Is muziek een no go op het werk? Dan stel ik voor dat je dat bureau in de hoek van de kantoortuin pakt. Zorg ervoor dat je met je gezicht naar de muur kijkt en met je rug naar je collega’s zit. Dat scheelt in ieder geval dat je je collega’s niet ziet.

Een ander voordeel hiervan is dat wanneer collega’s de werkvloer op lopen, ze jou niet als eerste aanspreken.

Tip 6: Leg je smartphone weg

Bovenstaande tips zijn helaas nodig om je te kunnen concentreren op de werkvloer. Er is nog 1 cruciale stoorzender die nog niet genoemd is. Je kunt je wel afzonderen door in een andere ruimte te zitten of door een muziekje op te zetten. Echter heeft dit allemaal weinig nut als je de hele tijd wordt afgeleid door je smartphone. Zet je notificaties uit en zet hem op stil. Zelfs dat blijkt tegenwoordig niet genoeg.

FOMO

We zijn zo benieuwd of er nieuwe berichtjes / appjes zijn bijgekomen dat we constant onze telefoon checken. We zijn ook bang dat we iets missen. Dit verschijnsel heet ook wel FOMO, the Fear Of Missing Out. Het schijnt zelfs zo te zijn dat wanneer je je telefoon in het zicht hebt, dat je dan sneller gaat kijken dan wanneer de telefoon uit het zicht is.

Het maakt dus niet heel veel uit als je je telefoon in het zicht hebt en dat die op stil staat. Je gaat op een gegeven moment toch kijken. Kwestie van aangeleerd gedrag. Dus, als je een concentratieklus te doen hebt, leg je smartphone dan weg, in je jas, tas of kast.

Kantoortuin concentratie

Concentratie en kantoortuin, het is geen gelukkig huwelijk. Je kunt er gelukkig wel wat aan doen. Hierbij nog even de tips op een rijtje.

  • Zet een koptelefoon op (met rustige, instrumentele muziek)
  • Werk af en toe thuis
  • Hou rekening met het beste tijdstip en jouw prime time
  • Zoek een stilteplek op
  • Kies een bureau zodat je met je gezicht naar de muur zit.
  • Leg je smartphone weg (in je jas, tas of kast)

Lees ook:

8 weekse e-learning

Mentormax.nl Kogelvrije Concentratie

KOGELVRIJE CONCENTRATIE

Snel afgeleid? Concentratie van een goudvis? In deze 8 weekse e-learning krijg je super veel praktische tips om je focus te verbeteren. Voor zowel ZZP-ers als mensen die in een kantoortuin werken.