Het tegengif voor uitstelgedrag

Het tegengif voor uitstelgedrag

Uitstelgedrag, we hebben er allemaal last van. Moet je nog een afspraak maken bij de tandarts? Hoe lang heb je die vriend al niet gesproken? Heb je plannen om het huis aan te pakken? Maar komt het er gewoon niet van? Tijd voor het tegengif voor uitstelgedrag.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Van uitstel komt…

Uitstelgedrag kent meerdere oorzaken. Er kan sprake zijn van: 

 • Perfectionisme: Wanneer je nooit tevreden bent, dan blijf je het maar vooruitschuiven.
 • Luiheid: Je hebt er gewoon geen zin in. Je komt pas in actie als het echt moet.
 • Faalangst: Je wil niet ergens aan beginnen omdat je bang bent dat je het niet kunt.
 • Werkstress: Je hebt het simpelweg te druk om eraan te beginnen of om het af te maken
 • Onduidelijkheid: Je hebt nog niet alle informatie om verder te kunnen.

Je kunt je voorstellen dat al deze taken en zaken die je uitstelt zich opstapelen in je hoofd. Hoe voller het hoofd des te meer stress dit geeft en dit put je op een gegeven moment uit. Sommige zaken ga je niet meer oppakken. Het is niet meer te overzien. We kennen niet voor niets het gezegde: van uitstel komt afstel.

Land van Ooit

En wat dacht je van je dromen, je ambities en wensen op je bucket list? Hoe lang loop je al met het idee om een bepaalde reis te ondernemen, om te verhuizen, iets te kopen of juist ergens afscheid van te nemen? De kans is groot dat je deze ongrijpbare dingen ook in je hoofd bewaart. Hoe pak je uitstelgedrag aan? Het is in feite super simpel. Het komt allemaal neer op actie. Je moet het gewoon doen.

Just do it

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is de kunst dat je weet wát je moet doen. En je weet het, een goed begin is het halve werk. En elk begin start met de eerste stap.

Piece of cake

Dat heb je vast wel eens meegemaakt. Je moet iets doen maar je kijkt er als een berg tegenop. En als je het eenmaal hebt gedaan, dan denk je. Nou, deed ik daar nou zo moeilijk over? Als je iets in beweging wilt krijgen, dan gaat het erom dat je focust wat je echt als eerst moet doen.

Denk niet in projecten maar in acties. 

Nieuwe laptop

Je wil bijvoorbeeld een nieuwe laptop kopen. Er is zoveel aanbod dat je niet weet waar je moet beginnen. Laten we zeggen dat een neef van jou er meer verstand van heeft dan jou. Je wil hem eigenlijk niet lastigvallen omdat hij het ook druk heeft. Hierdoor stel je het uit, en die laptop blijft in je hoofd rondzweven. De eerste stap die je kunt zetten is hem bellen of een appje sturen.

Het tegengif voor uitstelgedrag

Meer is het niet. Gewoon een simpel belletje. In de meeste gevallen gaat het om eenvoudige acties. Hieronder een paar voorbeelden van taken en projecten die je kunt omzetten naar acties.

 • Brainstorm met persoon A > Persoon A bellen voor afspraak
 • Tandarts > Tandarts bellen voor afspraak
 • Verbouwing keuken > Tijd vrijmaken voor bezoek aan keukenwinkel
 • Analyseren database > Collega mailen voor bestand database
 • Laptop verkopen > Foto’s maken van laptop
 • APK > Garage Jansen bellen voor keuring
Hou je hoofd zo leeg mogelijk en gebruik een actielijst waar je projecten kunt opsplitsen in acties. Samengevat, er zijn meerdere redenen waarom we uitstellen. Focus op de eerste concrete handeling die je kunt zetten om de boel in beweging te krijgen.

Behoefte aan ondersteuning?

TO THE MAX

Persoonlijk coachtraject inclusief online programma
1:1

MAXIMAAL PRODUCTIEF

Eendaagse team training
team

Lees ook:

Mentormax.nl - cirkel van invloed vergroten

Cirkel van invloed vergroten

Heb je problemen op het werk? Is er miscommunicatie? Werken regels niet? Gaat alles te langzaam en te bureaucratisch? Hoe ga je daar mee om?

www.mentormax.nl probleemeigenaar

Wie is de probleemeigenaar?

Ben jij iemand die te veel hooi op zijn vork neemt? Komt dat doordat je je te verantwoordelijk voelt? Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel werkt als

Mentormax.nl lastig gesprek voeren

Lastig gesprek voeren

Er speelt iets tussen jou en je collega, cliënt of klant. Dat wil je aankaarten, maar je weet nog niet precies wat er nou echt