hoe sluit jij je werkdag af
mentormax.nl persoonlijke coaching
Max Ohlenschlager

Hoe sluit jij je werkdag af?

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweet
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Stuur door

De werkdag zit er bijna op. Je ramt nog snel een mailtje in elkaar. Op de valreep pleeg je nog dat laatste telefoontje. Daarna sluit je je PC af. Je trekt je jas aan en wenst je collega’s een prettige avond. Op weg naar huis voel je nog de rush door je lichaam. 

Je hebt 100 dingen gedaan maar toch heb je geen bevredigend gevoel over vandaag. Als je thuis bent zit je nog steeds met je hoofd bij je werk. 

Hoe sluit jij je werkdag af? In dit artikel krijg je praktische time management tips om meer voldoening uit je werkdag te halen. 

In dit artikel:

Volle werkdag van 9 tot 5

Werken aan een bureau heeft iets aparts. Het valt me op dat wanneer professionals achter een bureau zitten ze het gevoel hebben dat ze non-stop bereikbaar moeten zijn. 

Ze nemen de telefoon op als die gaat en beantwoorden hun e-mail nadat een pop-up in het scherm verschijnt. Dit gaat de hele dag door, tot het moment dat de werkdag erop zit en de PC uitgaat.

Werk is net als sport

Voor sommigen is werk topsport. De hele dag rennen, vergaderen, bellen, mailen en plannen. Bij sporten is het van belang dat je aan een cooling down doet. Zo is het ook met werk. Probeer aan het einde van je werkdag in een lagere versnelling te komen.

De oplossing is simpel: Zet je PC en je werktelefoon eerder uit.  Als je werkdag bijvoorbeeld om 17.00 uur afloopt, log dan 10 minuten eerder uit. Ook al ben je lekker met dat project bezig, train jezelf om zo’n 10 minuten eerder te stoppen. 

Gebruik het staartje van de werkdag dan ook niet om te produceren, maar voor iets heel anders: terugkijken en vooruitkijken.

Terugkijken op de werkdag

Neem die 10 minuten om te reflecteren op deze dag. Misschien verliep een gesprek niet goed. Reflecteer hierop. Wat ga jij de volgende keer anders doen? Als je namelijk niets met je gedachte of gevoel doet, dan blijft het knagen en dan zit je tijdens het avondeten nog steeds aan je werk te denken. 

Het bijhouden van een journal kan hierbij helpen. Hierin schrijf je je successen, doelen, voortuitgang en aandachtspunten. Op deze manier blijf je jezelf ontwikkelen. Denk ook na over: 

Vooruitkijken op de volgende werkdag

Wanneer je klaar bent met terugkijken dan is het tijd om vooruit te kijken. Heb je nog een grote concentratieklus te klaren? Laat deze grote taken niet op je takenlijst staan.

Je weet hoe het gaat. Als we op het werk naar onze to do lijst kijken, dan zijn we geneigd om eerst de makkelijke en snelle taken op te pakken. We vinden het namelijk fijn om af te vinken. 

Maar ja, de grote klussen worden hierdoor uitgesteld. Dat is waarom to do lijsten steeds langer worden, want er staan voornamelijk grote klussen op. 

Tip: Zet kleine acties op je actielijst en blok tijd in je agenda voor concentratieklussen. 

Kortom, zo sluit je je werkdag af

Dus, neem echt even de tijd voor jezelf aan het einde van de werkdag. Zorg voor een cooling down en maak je hoofd leeg. Als je bovenstaande tips toepast dan zul je merken dat je

  • je werk niet mee naar huis neemt
  • de dag lekkerder afsluit
  • weet hoe je sommige zaken de volgende keer anders gaat doen
  • weet wat je de volgende dag als eerst gaat doe

Over de schrijver

Max Ohlenschlager

Ik verzorg time management training en persoonlijke coaching. Hierdoor heb je minder aan je hoofd en meer overzicht, kun je realistischer plannen en beter prioriteiten stellen. Mijn aanpak is praktisch. Alle tips, tools en technieken kun je direct toepassen in de praktijk, waardoor je meer voldoening uit je werkdag haalt. 

groepscoaching focus first
nieuw!

Stok achter de deur nodig?

Ken je FOCUS FIRST al? Dit is wekelijkse online groepscoaching. Hier krijg je antwoord op al je problemen met overzicht krijgen, nee zeggen, realistisch plannen en prioriteiten stellen.