Hoe sluit jij je werkdag af?

mentormax.nl hoe sluit jij je werkdag af

De werkdag zit er bijna op. Je ramt nog snel een mailtje in elkaar. Op de valreep pleeg je nog dat laatste telefoontje. Daarna sluit je je PC af. Je trekt je jas aan en wenst je collega’s een prettige avond. Op weg naar huis voel je nog de rush door je lichaam.  Je hebt 100 dingen gedaan maar toch heb je geen bevredigend gevoel over vandaag. Als je thuis bent zit je nog steeds met je hoofd bij je werk. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Van 9 tot 5

Werken aan een bureau heeft iets aparts. Het valt me op dat wanneer professionals achter een bureau zitten ze het gevoel hebben dat ze non-stop bereikbaar moeten zijn. Ze nemen de telefoon op als die gaat en beantwoorden hun e-mail nadat een pop-up in het scherm verschijnt. Dit gaat de hele dag door, tot het moment dat de werkdag erop zit en de PC uitgaat.

Werk = topsport

Voor sommigen is werk topsport. De hele dag rennen, vergaderen, bellen, mailen en plannen. Bij sporten is het van belang dat je aan een cooling down doet. Zo is het ook met werk.

Probeer aan het einde van je werkdag in een lagere versnelling te komen.

De oplossing is simpel: Zet je PC en je werktelefoon eerder uit.  Als je werkdag om 17.00 uur afloopt, log dan 10 minuten eerder uit. Ook al ben je lekker met dat project bezig, train jezelf om zo’n 10 minuten eerder te stoppen. Gebruik het staartje van de werkdag dan ook niet om te produceren, maar voor iets heel anders: terugkijken en vooruitkijken.

Terugkijken

Neem die 10 minuten om te reflecteren op deze dag.

  • Wat ging er goed?
  • Wat kan er beter?
  • Waren er ook minder leuke dingen?
  • Wat ben ik aan het uitstellen?

Misschien verliep een gesprek niet goed. Reflecteer hierop. Wat ga jij de volgende keer anders doen? Als je namelijk niets met je gedachte of gevoel doet, dan blijft het knagen en dan zit je tijdens het avondeten nog steeds aan je werk te denken. Je zou een dagboek of een logboek bij kunnen houden waarin je je successen en aandachtspunten opschrijft. Op deze manier blijf je jezelf ontwikkelen.

Vooruitkijken

Wanneer je klaar bent met terugkijken dan is het tijd om vooruit te kijken. Heb je een grote concentratieklus te klaren? Plan deze in je agenda. Zet je kleine klussen op je actielijst.

Prioriteer je plannen, plan je prioriteiten

Hoe sluit jij je werkdag af? 

Dus, neem tijd voor jezelf aan het einde van de werkdag. Zorg voor een cooling down en maak je hoofd leeg. Als je bovenstaande tips toepast dan zul je merken dat je

  • je werk niet mee naar huis neemt
  • de dag lekkerder afsluit
  • weet hoe je sommige zaken de volgende keer anders gaat doen
  • weet wat je de volgende dag als eerst gaat doen

Behoefte aan ondersteuning?

TO THE MAX

Persoonlijk coachtraject inclusief online programma
1:1

MAXIMAAL PRODUCTIEF

Eendaagse team training
team

Lees ook:

Mentormax.nl - cirkel van invloed vergroten

Cirkel van invloed vergroten

Heb je problemen op het werk? Is er miscommunicatie? Werken regels niet? Gaat alles te langzaam en te bureaucratisch? Hoe ga je daar mee om?

www.mentormax.nl probleemeigenaar

Wie is de probleemeigenaar?

Ben jij iemand die te veel hooi op zijn vork neemt? Komt dat doordat je je te verantwoordelijk voelt? Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel werkt als

Mentormax.nl lastig gesprek voeren

Lastig gesprek voeren

Er speelt iets tussen jou en je collega, cliënt of klant. Dat wil je aankaarten, maar je weet nog niet precies wat er nou echt