hoe sluit jij je werkdag af
mentormax.nl persoonlijke coaching
Max Ohlenschlager

Hoe sluit jij je werkdag af?

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweet
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Stuur door

De werkdag zit er bijna op. Je ramt nog snel een mailtje in elkaar. Op de valreep pleeg je nog dat laatste telefoontje. Daarna sluit je je PC af. Je trekt je jas aan en wenst je collega’s een prettige avond. Op weg naar huis voel je nog de rush door je lichaam.

Je hebt 100 dingen gedaan maar toch heb je geen bevredigend gevoel over vandaag. Als je thuis bent zit je nog steeds met je hoofd bij je werk. 

Hoe sluit jij je werkdag af? In dit artikel krijg je praktische time management tips om meer voldoening uit je werkdag te halen. 

In dit artikel:

🕘 Volle werkdag van 9 tot 5

Werken aan een bureau heeft iets aparts. Het valt me op dat wanneer professionals achter een bureau zitten ze het gevoel hebben dat ze non-stop bereikbaar en beschikbaar moeten zijn. 

Ze nemen de telefoon op als die gaat en beantwoorden hun e-mail nadat een pop-up in het scherm verschijnt. Dit gaat de hele dag door totdat de werkdag er op zit. 

Hoe sluit jij je werkdag af? Blijf je tot het allerlaatste moment bellen en mailen? En is het dan, húp computer uit en je jas aan? 

🏃🏻‍♀️Werk is net als sport

Voor sommigen is werk topsport. De hele dag rennen, vergaderen, bellen, mailen en plannen. Bij sporten is het van belang dat je aan een cooling down doet. Zo is het ook met werk. Probeer aan het einde van je werkdag in een lagere versnelling te komen.

De oplossing is simpel: Zet je PC en je werktelefoon eerder uit.  Als je werkdag bijvoorbeeld om 17.00 uur afloopt, log dan 10 minuten eerder uit. Ook al ben je lekker met dat project bezig, train jezelf om zo’n 10 minuten eerder te stoppen. 

Gebruik het staartje van de werkdag dan ook niet om te produceren, maar voor iets heel anders: terugkijken en vooruitkijken.

🗓 Terugkijken op de werkdag

Neem die 10 minuten om te reflecteren op deze dag. Misschien verliep een gesprek niet goed. Reflecteer hierop. Wat ga jij de volgende keer anders doen? Als je namelijk niets met je gedachte of gevoel doet, dan blijft het knagen en dan zit je tijdens het avondeten nog steeds aan je werk te denken. 

Het bijhouden van een journal kan hierbij helpen. Hierin schrijf je je successen, doelen, voortuitgang en aandachtspunten. Op deze manier blijf je jezelf ontwikkelen. Denk ook na over: 

📆 Vooruitkijken op de volgende werkdag

Wanneer je klaar bent met terugkijken dan is het tijd om vooruit te kijken. Heb je nog een grote concentratieklus te klaren? Laat deze grote taken niet op je takenlijst staan.

Je weet hoe het gaat. Als we op het werk naar onze to do lijst kijken, dan zijn we geneigd om eerst de makkelijke en snelle taken op te pakken. We vinden het namelijk fijn om af te vinken.

Maar ja, de grote klussen worden hierdoor uitgesteld. Dat is waarom to do lijsten steeds langer worden, want er staan voornamelijk grote klussen op.

Tip: Zet kleine acties op je actielijst en blok tijd in je agenda voor concentratieklussen.

📆 Gebruik de Ivy Lee methode

Je kent het gezegde ‘regeren is vooruitzien’. Het werkt beter om de dag van tevoren te bepalen wat je gaat doen dan op de dag zelf. Wat je kunt helpen bij het afsluiten van je werkdag is de Ivy Lee methode.

De heer Lee was een Amerikaanse PR expert uit de vorige eeuw. Hij hielp bedrijven om de productiviteit te vergroten en bedacht de volgende manier om je werkdag goed af te ronden:

Hoe sluit je je werkdag af? - Ivy Lee
Ivy Lee (bron: Harris & Ewing)

📋 Zo sluit je je werkdag af

  1. Schrijf bij het afsluiten van je werkdag de 6️⃣ belangrijkste taken op die je morgen moet doen. Schrijf niet meer dan zes taken op.

  2. Geef prioriteit aan deze 6️⃣ items (wat ga je als eerst oppakken?)

  3. Als je ’s ochtends op je werk aankomt, concentreer je dan alleen op de eerste taak. Werk door totdat de eerste taak voltooid is, start daarna pas met de tweede taak. Het mooie van dit uitgangspunt is dat je niet meerdere dingen tegelijk gaat doen.

    Je kent het vast wel dat je tijdens het werk je mail en meerdere tabbladen open hebt staan en dat jezelf beschikbaar maakt voor collega’s. Hierdoor ga je multitasken en dit vreet concentratie. Het is de kunst om te mono tasken. Doe 1 ding tegelijk en maak af waar je aan begonnen bent. 

  4. Benader de rest van je lijst op dezelfde manier. Aan het einde van de dag verplaats je onafgewerkte items naar een nieuwe lijst met 6️⃣ taken voor de volgende dag.

  5. Herhaal dit proces elke werkdag.

Natuurlijk weet je niet hoe de volgende werkdag gaat verlopen. Je weet niet of er ad hoc verzoeken tussendoor komen of dringende mailtjes die je moet beantwoorden. 

Maar aan de andere kant, hoe verloopt je werkdag als je niét prioriteiten stelt? Stel je voor dat je gedurende een drukke werkdag naar je to do lijstje gaat kijken. Wat maakt dat we dan vaak niet aan een lastige taak beginnen? Het kost ons denkwerk, we moeten nadenken over de taak: ‘Wat moet ik doen? Hoeveel tijd gaat dit me kosten?’ 

We willen een taak vaak gelijk doen, daarom pakken we meestal de simpele en makkelijke taken. Deze kunnen we snel afhandelen en vervolgens afvinken ✅ 

Met de Ivy Lee methode kun je beter je prioriteiten stellen, omdat je een dag van tevoren alvast nadenkt over wat je de volgende werkdag gaat doen. 

📄 Gratis handout

Hoe sluit jij je werkdag af? Gehaast? Neem dan echt even de tijd voor jezelf aan het einde van de werkdag. Zorg voor een cooling down en maak je hoofd leeg. Als je bovenstaande tips toepast dan zul je merken dat je

  • je werk niet mee naar huis neemt
  • weet hoe je sommige zaken de volgende keer anders gaat doen
  • weet wat je de volgende dag als eerst gaat doen

Wil je dit artikel ‘hoe sluit jij je werkdag af?’ nog eens op je gemak teruglezen of delen met je collega’s? Je kunt het gratis downloaden.

Wanneer je je aanmeldt, dan ontvang je ook wekelijks inspiratie in je inbox.mentormax.nl persoonlijke coaching
Max Ohlenschlager

Over de schrijver

Ik verzorg time management training en persoonlijke coaching. Hierdoor heb je minder aan je hoofd en meer overzicht, kun je realistischer plannen en beter prioriteiten stellen.

Mijn aanpak is praktisch. Alle tips, tools en technieken kun je direct toepassen in de praktijk, waardoor je meer voldoening uit je werkdag haalt.

Aanbod in training & coaching

druk?

Wekelijks deel ik inspiratie over hoe je je werk slimmer kunt organiseren.

Ruim 300 anderen gingen je voor. Meld je hieronder aan (geen spam, wel waardevolle inhoud)

Productieve groet, Max