dagindeling
mentormax.nl persoonlijke coaching
Max Ohlenschlager

Meer werk af door
een betere dagindeling

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweet
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Stuur door

Heb je moeite om ’s middags je focus te behouden? Vind je het lastig om je werk af te krijgen? Ga je aan het einde van je werkdag moe en wat ontevreden naar huis? Met de volgende tips krijg je meer werk af door een betere dagindeling.

In dit artikel:

Meer werk af door een betere dagindeling

Waar begin jij je werkdag mee? Een gemiddelde werkdag ziet er zo uit: De kans is groot dat je eerst je e-mail checkt. Je beantwoordt wat mailtjes en je pleegt wat belletjes. Voor je het weet is het half 11 en ga je naar een afspraak of een vergadering.

Vergaderingen lopen meestal uit dus als je klaar bent kun je meteen gaan lunchen. Na de lunch check je weer even je mail. Dan wil je aan dat belangrijke document werken, maar het lukt je niet.

Aan het einde van de werkdag heb je misschien nog een bespreking. Daarna ga je met een vol hoofd naar huis. Je bent moe en enigszins onbevredigd. Ook al heb je zoveel gedaan, dat wat je af wilde krijgen is je niet gelukt. 

Ideale dagindeling werk

Wil je echt meer werk af door een betere dagindeling? Ik nodig je uit om je dag anders in te richten. 

Verplaats taken naar de ochtend of de middag, afhankelijk van het type taak. Wat maakt dat je ’s middags geen focus meer hebt voor een rapport of een ander document? Je wilskracht en je focus zijn afgenomen.

Aan het begin van je werkdag heb je nog wel wilskracht, energie en focus, maar de gouden uren worden vaak verspild aan e-mails, planning en vergaderingen. Zonde! Dit is wat je kunt doen voor de ideale dagindeling:

Dagindeling ' s ochtends: maker

In de ochtend heb je nog genoeg concentratie om je te focussen op een document. Je hebt nog genoeg wilskracht om dingen te bedenken.

Het spreekwoord luidt niet voor niets: de ochtendstond heeft goud in de mond. Gebruik de ochtend voor het denkwerk:

 • ontwerpen
 • schrijven
 • brainstormen
 • moeilijke dingen uitzoeken
 • research

Prioriteiten stellen lastig? Denk aan D.E.R.K.

Je zult merken dat je veel sneller je taken af hebt. Het is de kunst om je dag met de moeilijkste taak te beginnen.

Dat is die taak waar je meestal geen zin in hebt, waar je tegen aan hikt. Het DERK principe biedt je een mooie ezelsbrug:

Dagindeling 's middags: manager

Stel je voor: je bent klaar met de lunch en daarvoor heb je de rotklussen afgehandeld. Hoe zou dat voelen denk je? Ik weet uit ervaring dat dat heerlijk voelt!

Nu stap je in je managersrol, omdat de middag is bestemd voor regelzaken. Denk hierbij aan

 • afspraken
 • reflectie
 • losse eindjes
 • vergaderingen
 • evaluaties
 • planning

Betere dagindeling voor betere resultaten

Ga de uitdaging aan en gooi het roer om. Denk aan DERK, doe het schrijf- en tikwerk in de ochtend. Bewaar de vergaderingen en de regelzaken voor de middag.

Verplaats het regelwerk naar de middag en bewaar de ochtend voor het denk en maakwerk.

Wees bewust van je gouden uren en begin je dag met de rotklus. Je krijgt gegarandeerd meer werk af door een betere dagindeling.

mentormax.nl persoonlijke coaching
Max Ohlenschlager

Over de schrijver

Ik verzorg time management training en persoonlijke coaching. Hierdoor heb je minder aan je hoofd en meer overzicht, kun je realistischer plannen en beter prioriteiten stellen.

Mijn aanpak is praktisch. Alle tips, tools en technieken kun je direct toepassen in de praktijk, waardoor je meer voldoening uit je werkdag haalt.

Anderen bekeken ook:

hoe sluit jij je werkdag af

Hoe sluit jij je werkdag af?

De werkdag zit er bijna op. Je ramt nog snel een mailtje in elkaar. Op de valreep pleeg je nog dat laatste telefoontje. Daarna sluit je je PC af. Je trekt je jas aan en wenst je collega’s een prettige avond. Op weg naar huis voel je nog de rush door je lichaam.

Hoe sluit jij je werkdag af? In dit artikel krijg je praktische time management tips om meer voldoening uit je werkdag te halen.

Lees verder »

Aanbod in training & coaching

druk?

Wekelijks deel ik inspiratie over hoe je je werk slimmer kunt organiseren.

Ruim 300 anderen gingen je voor. Meld je hieronder aan (geen spam, wel waardevolle inhoud)

Productieve groet, Max