Meer werk af door een betere dagindeling

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Heb je moeite om ’s middags je focus te behouden? Vind je het lastig om je werk af te krijgen? Ga je aan het einde van je werkdag moe en wat ontevreden naar huis? Met de volgende tips krijg je meer werk af door een betere dagindeling. 

Beste dagindeling?

Waar begin jij je werkdag mee? Een gemiddelde werkdag ziet er zo uit: De kans is groot dat je eerst je e-mail checkt. Je beantwoordt wat mailtjes en je pleegt wat belletjes. Voor je het weet is het half 11 en ga je naar een afspraak of een vergadering. Vergaderingen lopen meestal uit dus als je klaar bent kun je meteen gaan lunchen. Na de lunch check je weer even je mail. Dan wil je aan dat belangrijke document werken, maar het lukt je niet.

Je focus is weg. 

Aan het einde van de werkdag heb je misschien nog een bespreking. Daarna ga je met een vol hoofd naar huis. Je bent moe en enigszins onbevredigd. Ook al heb je zoveel gedaan, dat wat je af wilde krijgen is je niet gelukt. 

De gouden uren

Ik nodig je uit om je dag anders in te richten. Verplaats taken naar de ochtend of de middag, afhankelijk van het type taak. Wat maakt dat je ’s middags geen focus meer hebt voor een rapport of een ander document? Je wilskracht en je focus zijn afgenomen. 

Aan het begin van je werkdag heb je nog wel wilskracht, energie en focus, maar de gouden uren worden vaak verspild aan e-mails, planning en vergaderingen. Zonde! Dit is wat je kunt doen voor de ideale dagindeling:

Wees ’s ochtends een maker en ’s middags een manager

Maker

In de ochtend heb je nog genoeg concentratie om je te focussen op een document. Je hebt nog genoeg wilskracht om dingen te bedenken. Gebruik de ochtend voor het denkwerk:

 • ontwerpen
 • schrijven
 • brainstormen
 • moeilijke dingen uitzoeken
 • research

Je zult merken dat je veel sneller je taken af hebt. Het is de kunst om je dag met de moeilijkste taak te beginnen. Dat is die taak waar je meestal geen zin in hebt, waar je tegen aan hikt. Het DERK principe biedt je een mooie ezelsbrug:

Doe Eerst de RotKlus.

Manager

Stel je voor: je bent klaar met de lunch en daarvoor heb je de rotklussen afgehandeld. Hoe zou dat voelen denk je? Ik weet uit ervaring dat dat heerlijk voelt! Nu stap je in je managersrol, omdat de middag is bestemd voor regelzaken. Denk hierbij aan

 • afspraken
 • reflectie
 • losse eindjes
 • vergaderingen
 • evaluaties
 • planning

Denk aan DERK

Ga de uitdaging aan en gooi het roer om. Denk aan DERK, doe het schrijf- en tikwerk in de ochtend. Bewaar de vergaderingen en de regelzaken voor de middag.

De morgenstond heeft goud in de mond.

Meer werk af door een betere dagindeling

Richt je werkdag anders in. Verplaats het regelwerk naar de middag en bewaar de ochtend voor het denk en maakwerk. Wees bewust van je gouden uren en begin je dag met de rotklus. Je krijgt meer werk af en je houdt meer energie over.

Lees ook: