mindmap maken
mentormax.nl persoonlijke coaching
Max Ohlenschlager

Mindmap maken
breng je ideeën in kaart

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweet
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Stuur door

Wat doe je als er een idee te binnen schiet? Hoe zet je een plan uit je hoofd op papier? Heb je wel eens een mindmap gemaakt? Een mindmap maken geeft overzicht, inzicht en het is leuk om te doen. Je zet je ideeën en gedachten op papier. In dit artikel vertel ik over de voordelen van een mindmap en wat je er allemaal mee kunt doen.

In dit artikel:

Wat is een mindmap?

Simpel gezegd, een mindmap is het in kaart brengen van wat er in je hoofd omgaat. Je maakt als het ware een ‘map of the mind’. De bedenker is Tony Buzan. Hij stelt dat de hersens constant aan het associeren zijn en verbindingen leggen. Het hoofd denkt namelijk niet in bullet points, maar in verbindingen. 

Buzan is overigens alleen de bedenker van de term Mindmap. Het in kaart brengen doen we al eeuwenlang. In oude bijbels zoals de Codex Amiatinus staan diverse mindmap achtige afbeeldingen. 

Mindmapping is het organiseren van informatie

Doordat je je gedachten in kaart brengt ben je in feite informatie aan het organiseren. Een voorbeeld – Als je het woord IJS leest, dan maakt je hoofd automatisch een verbinding met iets dat met IJS te maken heeft. Je denkt waarschijnlijk aan SCHAATSEN. En als Nederlanders aan SCHAATSEN denken dan is de link met de ELFSTEDENTOCHT snel gelegd 😉

Voordelen mindmap

Beter overzicht – Doordat je álle associaties in kaart brengt, krijg je een veel completer en dus ook beter overzicht. Alle gedachten die te binnen schieten kun je gemakkelijk aanvullen.

Minder aan je hoofd – Het mooie hiervan is dat je je hoofd niet hoeft te gebruiken om alle info te onthouden. Je hoeft niet bang te zijn dat je iets gaat vergeten. Hierdoor heb je het dus veel minder druk in je hoofd. Je kunt je voorstellen dat je dan ook vrijer kunt denken, béter denken zelfs.   

Razendsnel – Het maken van een mind map gaat razendsnel, veel sneller dan wanneer je iets in je hoofd probeert uit te werken. 

Toepassingen mindmap

Uitwerken van een project – Soms is het bij de start van een project niet gelijk helder wat er allemaal bij komt kijken. Als je een mindmap maakt, dan kun je alvast het grotere plaatje krijgen en anticiperen op mogelijke problemen, oplossingen, targets of deadlines. 

Handige tool voor bij het leren – Om eerlijk te zijn, zonder het maken van mindmaps had ik mijn studie orthopedagogiek niet afgemaakt. Ik ben zelf een beelddenker en het bestuderen van dikke Engelstalige wetenschappelijke boeken was voor mij taaie kost. Totdat ik mindmaps ging maken. 

Het maakte het studeren ook zoveel gemakkelijker. Sterker nog, tijdens het maken van tentamens kon ik soms het plaatje van de mindmap voor de geest halen en zag ik het antwoord voor me. 

Ideaal om te brainstormen – Stel je hebt een idee en je wilt dat uitwerken. Je kunt dit in je hoofd gaan overdenken of je kruipt achter de laptop om het op te schrijven. Maak tijdens de volgende brainstorm eens een mindmap. Werk je met een team? Maak een mindmap op een flapover of whiteboard en maak er een foto van.

Je toekomst in kaart brengen – Wat zijn je wensen, dromen, doelen en ambities? Waar heb je dit genoteerd? Staat dat ergens of zweeft dat in je hoofd? En heb je het al uitgewerkt? Rond 2008 zat ik met mijn vrouw in een restaurant in de Ardennen. We hadden nog geen kinderen en waren aan het fantaseren over de toekomst.

We gebruikten de achterkant van de papieren placemat en tekenden erop los. Even later was het hele blad (zo groot als een A3) gevuld. Deze mindmap heeft een tijdlang bij ons in de keuken gehangen. De meeste dingen hiervan zijn uitgekomen. If you can dream it, you can do it.

Wanneer je niet weet hoe je het moet verwoorden – Heb je binnenkort een lastig gesprek en weet je niet goed hoe je het moet verwoorden. Voorbereiding is het halve werk. Als je je gedachten en gevoelens in een mindmap zet dan kan dit helpen om je boodschap beter te verwoorden. 

mindmap maken focus

Papier of digitaal

Er zijn verschillende manieren om een mindmap te maken. Het is het makkelijkst om dit met pen en papier te doen. Er zijn ook diverse applicaties om een digitale mindmap te maken. 

De voordelen een digitale mindmap tool: Het is netter, je kunt de mindmap gemakkelijk bewerken, digitale mindmaps kun je opslaan als een .jpeg en je kunt ze delen / presenteren aan anderen.

Goede digitale mindmap tool

mindmap maken mindmeisterOp zoek naar een geschikte digitale mindmap tool? Met Mindmeister kun je vrij eenvoudig een mindmap maken en voorzien van verschillende kleuren en icoontjes. Het leuke aan Mindmeister is dat het ook een diavoorstelling bevat. Zo kun je je mindmap stap voor stap presenteren aan bijvoorbeeld je team.

Mindmap maken voor een brief

Mijn mooiste ervaring met het maken van een mindmap is de volgende: Ik werkte jaren geleden in de residentiële jeugdzorg. Ik begeleidde een tiener die wilde gaan trouwen met haar vriend. Er was een probleem…ze had geen contact meer met haar moeder. Het was haar vurige wens dat haar moeder de bruiloft zou bijwonen.

Ze durfde haar moeder niet te bellen (en Whatsapp bestond nog niet). Ik stelde voor om een brief te schrijven. Dit lukte haar niet, want ze wist niet hoe ze moest beginnen en wat ze er in moest zetten. 

Toen hebben we een mindmap gemaakt. Hier waren we zo’n 10 minuten mee bezig. Toen gaf ik haar de opdracht om in haar slaapkamer van elk ‘bolletje’ een zin te maken. Zo gezegd zo gedaan. Twintig minuten later kwam ze juichend de trap af. De brief was af. En ja, haar moeder was op de bruiloft aanwezig.

Mijn vraag aan jou

Ik ben benieuwd, maak jij wel eens een mindmap? Laat het me hieronder weten waarvoor jij een mindmap maakt. Thnx!

Over de schrijver

Max Ohlenschlager

Ik verzorg time management training en persoonlijke coaching. Hierdoor heb je minder aan je hoofd en meer overzicht, kun je realistischer plannen en beter prioriteiten stellen. Mijn aanpak is praktisch. Alle tips, tools en technieken kun je direct toepassen in de praktijk, waardoor je meer voldoening uit je werkdag haalt. 

groepscoaching focus first
nieuw!

Stok achter de deur nodig?

Ken je FOCUS FIRST al? Dit is wekelijkse online groepscoaching. Hier krijg je antwoord op al je problemen met overzicht krijgen, nee zeggen, realistisch plannen en prioriteiten stellen.