

Mentor Max » Small talk – op je gemak een gesprek voeren
Waar de een kan praten als Brugman vindt de ander het lastig om een praatje te maken. Small talk is voor sommigen moeilijk. Je weet niet wat je moet zeggen of vragen. Misschien denk je dat jouw verhaal niet interessant genoeg is. Het liefst vermijd je gelegenheden zoals borrels, diners en verjaardagen.
In dit artikel krijg je super praktische tips én ezelsbruggetjes om ervoor te zorgen dat je op je gemak een gesprek kunt voeren.
Hoe start je als introvert persoon een gesprek als je geen goede openingszinnen kent? Wat doe je als er ongemakkelijke stiltes vallen tijdens een borrel? Ga je dan naar je drankje staren? Bedenk je een smoes en doe je net alsof je naar het toilet moet?
Ongemakkelijke stiltes tijdens een gesprek zijn vervelend. De makkelijkste manier om hier mee om te gaan? Simpel, je gaat dit soort informele gesprekken vermijden. Borrels, teamuitjes, kerstdiners en jubilea sla je het liefst over. Je bedenkt een smoes of zegt dat je er geen behoefte aan hebt.
Herken je dit ook bij jezelf? Stel je eens voor dat je wél een leuk informeel gesprek hebt met iemand. Dat je lol kunt hebben en dat je jezelf op je gemak voelt.
Het kan ook een meerwaarde bieden, want je leert elkaar beter kennen. Mission impossible? Nee hoor. Het is echt mogelijk om jezelf te redden tijdens dit soort verlegenheidssituaties.
Terwijl ik dit artikel schrijf besef ik me dat er in de eighties zelfs een Nederlandstalig liedje over is gemaakt, namelijk ‘Waar is hier de nooduitgang?’ van Het Goede Doel.
Waahaar, waar is hier de nooduitgang (nooduitgang)
Waahaar, waar is hier de nooduitgang (nooduitgang)
Ik kan niet blijven, ik kan niet langer blijven.
Ik kan niet blijven, ik ben hier al te lang.
Je bent echt niet de enige die het lastig vindt om een praatje te maken. De Nederlandse taal kent meerdere gezegden en spreekwoorden over communicatie en assertiviteit.
Vind je het lastig om iets over jezelf te vertellen? Focus dan eerst op de andere persoon. Wees nieuwsgierig en toon interesse in je gesprekspartner.
Dit werkt ook heel goed bij sollicitatiegesprekken. Zorg ervoor dat je bent voorbereid op allerlei vragen. Interview jezelf voordat je naar een gesprek gaat.
Het is ook handig dat je van tevoren vragen bedenkt die je kunt stellen over het bedrijf. Toon interesse in het bedrijf en je vermijdt ongemakkelijke stiltes.
Als iemand vertelt over zijn beroep en je begrijpt er de ballen van, wees daar dan open over. Mensen vinden het over het algemeen leuk om over hun werk te praten. Wanneer je de persoon niet kunt volgen, ga dan niet braaf knikken.
Zeg dan zoiets als: ‘Wat je net zei dat kan ik niet helemaal plaatsen. Ik ben namelijk niet zo thuis in jouw sector. Ik vind het wel interessant! Wil je het iets meer toelichten.’
Ezelsbruggetje
Wees een O.E.N. – Open Eerlijk en Nieuwsgierig
Sja, waar moet je het dan over hebben? Vermijd lastige gespreksstof zoals geld, religie en politiek. Heb het eerst over de kleine dingen des levens. Wat voor werk doet iemand? Waar woont die persoon? Wat betekent iemands achternaam?
Je hebt open vragen en gesloten vragen. Bij gesloten vragen kun je alleen ja of nee beantwoorden. Voorbeelden van een gesloten vraag:
Het nadeel van dit soort vragen is dat je het gesprek een bepaalde richting op duwt. Dit kan een richting zijn die je gesprekspartner niet fijn vindt.
Natuurlijk mag je wel een onderwerp aansnijden, maar geef ruimte aan de andere persoon. Dit kun je doen door open vragen te stellen.
Misschien denk je nu: ‘Hey, maar hoe zit het dan met ‘waarom’? Dat begint toch ook met een W en dan heb je toch ook een open vraag gesteld? Klopt. Er is alleen een probleem met de waarom vraag.
Wanneer je iemand een waarom vraag stelt, dan roep je die persoon ter verantwoording. Dat is lastig wanneer je een gesprekspartner hebt die zelf onzeker is of snel op zijn teentjes is getrapt.
Stel dus open vragen. Het nadeel van gesloten vragen is dat je gaat invullen voor een ander en dat je bepaalde aannames doet. Niet doen, want je kunt hierdoor de plank akelig mis slaan.
Ezelsbruggetje
- Smeer N.I.V.E.A. Niet Invullen Voor Een Ander
- Denk aan A.N.N.A. Alles Navragen, Niets Aannemen
Een simpele manier om het ijs te breken is om iemand een complimentje te geven. Dat kan van alles zijn. Misschien draagt iemand een mooi horloge, een aparte bril, of passen de schoenen mooi bij de rest van het outfit.
Besteed daar gerust wat aandacht aan. Waak er wel voor dat je na het compliment niet gelijk een gesloten vraag stelt.
Hieronder de belangrijkste tips en ezelsbruggetjes op een rij.
Ezelsbruggetjes
Aanbod in training & coaching
Wekelijks deel ik inspiratie over hoe je je werk slimmer kunt organiseren.
Ruim 300 anderen gingen je voor. Meld je hieronder aan (geen spam, wel waardevolle inhoud)
Productieve groet, Max