Waarom je niets afmaakt
mentormax.nl persoonlijke coaching
Max Ohlenschlager

Waarom je niets afmaakt

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweet
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Stuur door

Ben je iemand die van alles bedenkt, opstart maar niet afmaakt? Zie je door de bomen het bos niet meer en val je in de categorie: ‘Help mijn man is klusser’? Komt dat uitstelgedrag nou doordat je lui bent of is er meer aan de hand? In dit artikel krijg je meerdere inzichten in waarom je niets afmaakt.

In dit artikel:

💭 Je bent een bedenker, geen uitvoerder

Iedereen heeft zijn kwaliteiten en zijn uitdagingen. De een is heel goed in het bedenken van iets, de ander is beter in de uitvoering. 

Kijk maar naar de bouw. Een huis wordt ontworpen door een architect, het bouwen wordt door andere specialisten gedaan. 

Kortom, soms gaat het er niet om wát je moet doen, maar wié het gaat doen. Misschien ben je niet de juiste persoon om het idee ook uit te voeren. 

  • Tip: Delegeer taken aan anderen

√ Je denkt te abstract

Datgene dat je hebt bedacht om te gaan doen bestaat waarschijnlijk uit meerdere acties. Kortom, je hebt te maken met een project. Een project kun je niet doen, acties kun je doen. Je kunt wel met een idee in je hoofd rondlopen, maar het gaat uiteindelijk om de uitvoering.  

📚 Je hebt teveel projecten

Het kan zijn dat je meerdere projecten hebt opgestart, maar dat er nog niets echt af is. Dat is frustrerend. Maar ja, wat nu? 

Sta eens stil bij al deze projecten. Is het wel belangrijk dat je ze allemaal uitvoert? Zo ja, stel dan prioriteiten en zet je zinnen op 1 project. Beter 1 vogel in de hand dan 10 in de lucht.

  • Tip: Maak eerst een project af voordat je aan iets anders begint

🛑 Je hebt last van een fixed mindset

Ok, je bent vol goede moed begonnen aan een project. En dan, zakt de moed je in de schoenen. Je bevriest, stagneert en begint te twijfelen. Is dit wel een goed idee? Wat als het mislukt? Wat als het niet goed genoeg is? 

Het is altijd goed om te reflecteren, maar laat het je niet teveel in de weg zitten. Je wilt je niet suf piekeren en daarnaast: geloof niet alles wat je denkt. 

Probeer antwoord te geven op worst case scenario’s: wat gebeurt er als het mislukt? Wat als het niets oplevert? Wat als er niemand komt opdagen? Is dat het einde van de wereld? 

Waarschijnlijk niet. Vaak zijn wijzelf degene die het project in de weg zitten.

  • Tip: Geef antwoord op de vraag: wat is het ergste dat er kan gebeuren?

⤵️ Je hebt last van een motivatiedip

Wie A zegt moet ook B zeggen. Maar wat als je jezelf er niet toe kunt zetten? Het is heel normaal dat je tijdens een project last krijgt van een dip. 

Misschien komt dat er omdat je wat tegenslag hebt gehad en er daardoor een beetje in biljft hangen. Sta ook eens stil bij wat er wél goed gaat.

  • Tip: sta vaker stil bij je vooruitgang en vier je successen

💪🏼 Je doet het teveel op eigen kracht

Ik snap het, je wilt het zelluf doen. Maar de meest succesvolle personen in de wereld doen niets alleen. 

Daarom, zoek steun in je netwerk. Bespreek het met familie, vrienden of vakgenoten. Niemand is perfect en je toont juist je sterkte door je kwetsbaar op te stellen. 

Vraag ze om feedback. Misschien zit je er te diep in en heb je inmiddels last van blinde vlekken. Heb je geen geschikte personen in je omgeving die je begrijpen of verder kunnen helpen? Zoek dan een coach of psycholoog.

  • Tip: Durf te vragen om hulp of feedback

All change is hard at first, messy in the middle and gorgeous at the end.

🚧 Je hikt tegen een rotklus aan

Soms zijn er van die rottaken waar je gewoon geen zin in hebt. Je moet iets uitzoeken, vergelijken, berekenen of uitschrijven. Dan kan het project stagneren en dat is jammer. 

Hoe kun je er nou voor zorgen dat je rotklus alsnog gaat doen? Bepaal hoeveel tijd je in totaal denkt nodig te hebben. 

Hak je project in blokken van maximaal 2 uur en plan deze blokken in je agenda. Hou daarbij rekening met je bioritme. Ben je een ochtendmens? Blok dan tijd in je agenda van bijvoorbeeld 9.00-11.00 uur. 

  • Tip: Maak een planning en stel deadlines

🗓 Je hebt geen planning

Je kunt van alles ‘van plan’ zijn, maar dat is geen planning. Je kunt wel iets op je to do lijstje zetten, maar dat is geen planning. Een planning heeft een kop en staart, met andere woorden acties, doelen en deadlines. 

  • Tip: Maak een planning en stel deadlines

🧠 Je bewaart alle ideeën in je hoofd

Het is heel lastig om prioriteiten te stellen en om realistisch te plannen als je het plan in je hoofd bewaart. 

Tip: Gebruik je hoofd niet als een to do lijst, en noteer je taken op een lijst.

👀 Je hebt geen goed overzicht

Het kan dus al enorm helpen om het op papier te zetten en de taken te voorzien van acties. Maar misschien dekt dit nog niet geheel de lading. 

Kijk, de hersens denken niet in bullet points, maar in associaties. Soms werkt het veel beter om je ideeën letterlijk in kaart te brengen.

Dit kan vrij eenvoudig met behulp van een mindmap. Zet je idee in de kern van het bolletjesschema en geef je fantasie de vrije loop. Je krijgt een veel beter, completer beeld van je idee.

⏰ Je idee heeft meer tijd nodig

Is het nou altijd zo erg om iets uit te stellen? Welnee, soms leidt procrastinatie (de officiële term voor uitstelgedrag) juist tot betere resultaten. Soms moeten ideeën gewoon even rijpen. Het is OK om iets even te parkeren en om dat later op te pakken.

😠 Je bent te streng voor jezelf

Kan het zijn dat je baalt van jezelf? Dat het te langzaam gaat of dat het nog niet perfect genoeg is? Wat maakt het dat je de lat zo hoog legt? Moet dan van anderen of moet dat van jezelf? 

We zijn vaak heel coulant naar anderen, maar streng naar onszelf. Stel je eens voor dat een goede vriend of vriendin van je in jouw situatie zou zitten. Welk advies zou je hem of haar dan geven?

📄 Gratis handout

Kijk eens aan, je hebt een dozijn redenen (en tips) gekregen om inzicht te krijgen in jouw uitstelgedrag. Hiermee wil ik aangeven dat het nog best lastig is om te bepalen waarom je niets afmaakt. 

Wil je dit artikel nog eens op je gemak teruglezen of delen met je collega’s? Je kunt het gratis downloaden. 

Wanneer je je aanmeldt, dan ontvang je ook wekelijks inspiratie in je inbox.Over de schrijver

Max Ohlenschlager

Ik verzorg time management training en persoonlijke coaching. Hierdoor heb je minder aan je hoofd en meer overzicht, kun je realistischer plannen en beter prioriteiten stellen. Mijn aanpak is praktisch. Alle tips, tools en technieken kun je direct toepassen in de praktijk, waardoor je meer voldoening uit je werkdag haalt. 

Anderen bekeken ook:

geen tijd om na te denken

Geen tijd om na te denken? Er zijn meerdere oplossingen

Soms heb je gewoon tijd nodig om over iets na te denken, iets uit te denken. Maar ja, door de waan van de dag gunnen we onszelf hier vaak geen tijd voor. Hierdoor stellen we zaken uit of blijft het denken beperkt tot piekeren.

Dit artikel geeft je een paar praktische tips om voor jezelf denkruimte te creëren, waaronder een strategie van een multimiljardair.

Lees verder »
Mindmap maken

Mindmap maken – breng je ideeën in kaart

Wat doe je als er een idee te binnen schiet? Hoe zet je een plan uit je hoofd op papier? Heb je wel eens een mindmap gemaakt? Een mindmap maken geeft overzicht, inzicht en het is leuk om te doen. Je zet je ideeën en gedachten op papier.

In dit artikel vertel ik over de voordelen van een mindmap en wat je er allemaal mee kunt doen.

Lees verder »

FOCUS FIRST
online groepscoaching

nieuw!

TO THE MAX
online 1:1 coachtraject